italiensk vinthund

vi har tittat lite på hundar :) kanske en till sommaren, så man kan pricka in semestern samtidigt, ialla fall har vi kikat på italiensk vinthund läs här taget från     . dom verkar vara helt bedårande och rasen passar oss väldigt bra, därför känns de så rätt.

Man bör inte höja rösten till en italienare, då den lätt blir sårad av hårda ord. Men den ska uppfostras med en fast hand, den lär sig snabbt om man narras av dess ömkliga blick, "tyck synd om mig", och utnyttjar detta till fullo.
Den italienska vinthunden är inte känd för att vara skällig, men "pratar" desto mer. Inte bara med rösten, som påminner om ett sjungande morrande, utan även med hela sin kropp. En del italienare kan vara lite reserverade mot främmande människor, vilket är rastypiskt. Andra kan dock uppvisa ett helt motsatt beteende.
Det ytterst finlemmade skalet kan lätt förleda en att tro att den italienska vinthunden är ett bräckligt och lättskrämt väsen, vilket är helt missvisande. Italienaren är i grunden en mycket sund hundras. Det enda man egentligen måste skydda italienaren emot är just dess eget mod, framför allt hos små valpar. De kan till exempel kasta sig oförskräckt utför soffor och andra höga höjder.

Italienaren är sällskapssjuk och kan vara ganska fodrande när det gäller uppmärksamhet.
På natten sover den i sängen, helst under täcket. Detta är ett rasdrag, som är närmast omöjligt att avvänja den ifrån. Under dagen vill den gärna ligga i soffan med en filt, som den kan "gräva" ner sig i.
Precis som andra vinthundar, älskar italienaren att springa lös och leka med likasinnade. Långpromenader i kyligt väder är inget hinder och så länge hunden är i rörelse behövs inget täcke. Däremot vid regn och blåst uppskattas inte utevistelsen lika mycket.
Italienaren är en glad och aktiv hund. Det finns representanter från rasen i många olika tävlingsgrenar, såsom agility, lydnad, lure coursing och utställning. Lure coursing är jakt med vinthund på konstgjort byte, där bland annat snabbhet, uthållighet och viljan att jaga bytet som värdesätts.


Italienaren är ingen vanlig "hund" i den bemärkelsen att den trivs i en hundgård, vill sova i en hundkorg eller på en filt på golvet. Den som vill ha en sådan /en "hund"/ bör välja en annan ras! Att skaffa en italienare är som att skaffa en liten "bebis" - och samtidigt få en kattlikt egensinnig liten VÄN.

Den mest målande beskrivningen av denna ras är "ett mellanting mellan gräshoppa, fladdermus och apa" = en mycket livlig, höghoppande/"flygande", vig och intelligent liten varelse. Den har en extremt tunn hud, ytterst lite underhudsfett och en sidenblank superkort päls nästan utan underull. En italienare kräver en hel del av sin ägare, precis som många andra hundraser, men inte i form av timslånga promenader och massor av träning. Nej, den kräver istället massor av närhet, uppmärksamhet och tolerans - det sistnämnda speciellt under valp- och unghundstiden. Någon påstod att då man har italienarvalpar borde man vara utrustad med basebollhandske att plocka ner dem med då de kommer "flygande" i full fart. Denna kommentar är kanske lite överdriven, men det är inte någon ovanlighet att man hittar sin unghund på matbordet (trots att stolarna är indragna), på köksbänken, i fönstret eller på div. andra ställen där man normalt återfinner katter, men inte hundar.

 

Den vuxna hunden är fortfarande livlig, glad, lekfull och oförvägen men betydligt mer sansad och behärskad. Den är mycket nyfiken och sällskaplig. Den vill gärna vara med överallt och deltar i ägarens sysslor. Sätter man sig så ligger den i knäet, helst under tröjan eftersom den älskar värme och särskilt mänsklig sådan, eller annars trippande alldeles bakom. Den är mycket lätt att ta med sig på resor och till släkt och vänner eftersom den inte hårar, inte dreglar, inte luktar hund och inte tar någon nämnvärd plats där den mestadels ligger som en liten hoprullad boll i ägarens knä.

 

 

så då mamma, då kan du äntligen få börja sticka hundkläder :)


teckningar

sitter och ritar och dricker te. måste börja rita mer nu, har börjat svalna av lite men ska ta igen det. har några bilder jag vill rita av. här är lite jag gjort under årens lopp.


översvämning

hade en liten incedent här på morgon, skulle fylla badkaret och satte mig vid datorn sen hörde jag att det rassla och hade sig där inne. jaa översvämning. Grattis sofia andersson. aja finns ju värre saker :)

annars då. har vart ledig måndag, tisdag och idag super duper skönt. har städat och donat. i måndas hade jag en ta hand om mig själv dag, gick ner på jobbet och fixade brynen och naglarna på mig själv så nu e man väl tipp topp inför jul o nyår. även vaxat benen o ska ta armarna också. Har en beställning på teckning jag ska ta i tu med ikväll sen blire jobb imorn och på fredag & lördag borde gå en kurs i paketinslagning känner jag, sen på lördag är det 60-års fest.

ska även göra lite smycken och tänkte försöka mig på nån tavla i akryl lr olja, motiv vet jag inte heller än, tänkte börja med nån enkel och jobba mig uppåt sen. igår lr inatt var vi ut ocj kika på himelen var meteorregn och som ljuspelare över himlen och från lampor lr om det var från the sky, oklart. jag gissa att det var ufon. sen ville jag gå in för jag ville inte få en metor i huvudet. men vackert var det

nu ska jag ta lite mellis. soup in a cup - thai as god verkligen.


Nu är snoddas här, lr har haft han sen lördags men endå :) mkt mys i sängen och soffan. Igår vart de stortvätt och städ. ska fortsätta lite idag också. Snart julafton också, och vet inte nå vad som händer kring jul/nyårsdgarna.
på julafton blir det julfirande hos svärmor. sen juldagen blir det nog julfirande hos mamma o pappa om det inte blir någon utgång, känns lite meningslöst på nått sätt man betalar typ 300 spänn i inträde, få stå ute och trängas och frysa ihjäl sig innan man kommer in, horibbla köer till både bar och toa, sen brukar det bara bli kattskit av allt. förfesterna är roligast som vanligt. Aja ska fundera på hur man ska göra, nyår vet vi inte alls heller, men hoppas det dyker upp nått där ialla fall. Vill ialla fall fira med jonas som jag gjort varje år ♥

Nu blire en prommis med myspyllingarna ett & två. sen kanske man ska försöka ta och pyssla lite, göra lite klappar och kanske fortsätta på en teckning. Snoddas sitter och rå stirrar på mig nu i sängen.

grattis pappa

idag har vi firat min pappa, 60 år fyllda, älskar pappa över allt och annat. Är pappa upp idagen.

GRATTIS MIN KÄRA PAPPA


sälen snoddas :)


det blir inte varmare

det är bara att inse. utan kallare o kallare. idag vare fint ute ialla fall solen sken och det var vitt överallt.
idag började min förbaskade huvudvärk. får den varje torsdag ett tag varje halvår som brukar sluta på lördagkväll.

har försökt satt upp lite stjärnor här hemma utan lycka. satte upp den den var sladden för kort och har ingen skarvsladd, satte upp en annan stjärna med längre sladd men då funkar inte lampan. grattis sofia. aja ska ialla fall städa lite :) imorrn kommer nog stina, har inte träffat henne på evigheter. då blire vin/ostbricka och en massa skvaller. sen fyller pappa 60 år så det blir festligheter på lördag hos mamma o pappa. sen får vi förhoppningsvis snoddas hem på lite stads-kollo också :)


RSS 2.0